Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008

Sleuth 1972 versus Sleuth 2007


Sleuth στα αγγλικά σημαίνει λαγωνικό. Και ο τίτλος θα έλεγα ότι αντικατοπτρίζει άψογα το νοήμα της ταινίας του 1972. Η ίστορία ξεκινάει με τον ερχομό ενός γοητευτικού κομμωτή με το όνομα Milo Tindls (Michael Caine) στην έπαυλη του εκκεντρικού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Andrew Wyke (Laurence Olivier) με την απαίτηση να χωρίσει τη γυναίκα του, με την οποία ο Milo είναι ερωτευμένος. Αρχικά όλα εξελίσσονται ομάλα, η ατμοσφαιρα είναι ευχάριστη οι δύο αντρες κάνουν casual talking όπως θα λεγαν και οι φίλοι μας οι Αγγλοι μέχρι που ο Wyke του προτείνει να παίξουν ένα παιχνίδι, ή για να είμαι πιο σαφής να σκαρώσουν μια απάτη! Δε θα σας αποκαλύψω την υπολοιπη πλοκη...
Στην ταινία του 1972 σκηνοθετημένη από τον Kenneth Branagh υπάρχουν αρκετές αλλαγές στο σενάριο αλλά και στο βαθύτερο νόημα της ταινίας.Απουσιάζει το κωμικό στοιχείο, οι ήρωες είναι πιο σκοτεινοί και ψυχροί, το "υποβόσκον" ερωτικό στοιχείο πιο έντονο-στην αρχική ταινία ανύπαρκτο-, οι διάλογοι πιο απότομοι και η σκηνοθεσία , αχ, κουραστική, ανέμπνευστη, πομπώδης σε ορισμένα σημεία μπορώ να πω ότι με ξενέρωσε τόσο που ήθελα να κλείσω την τηλεόραση.
Το σκηνικό επίσης έχει αλλάξει. Η εκκεντρική έπαυλη έχει αντικατασταθεί από ένα υπερπολυτελές σπίτι εξοπλισμένο με απίστευτη τεχνολογία που εξυπηρετεί σεναριακά την ταινία. Οι χαρακτήρες έχουν αλλάξει: Ο Wyke στην αρχική ταινία παρουσιάζεται ως ένας ευφυέστατος συγγραφέας αστυνομιών μυθιστορημάτων , με ένα ιδιαίτερο πάθος για τα παιχνίδια- κάθε είδους.Έχει εμμονή με τον ήρωα του και την ελιτίστικη νοοτροπία των Άγγλων αριστοκρατών. όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του δικαιολογούν την εξέλιξη της ταινίας και βοηθούν την ανάπτυξη της πλοκής. Αντίθετα στο Sleuth toy 2007 παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Michael Caine η προσέγγιση του Wyke παραμένει επιφανειακή -κατά τη γνώμη μου.O Jude Law ως Milo Tindls αρκετά καλός,όχι όσο ο Caine, αυτός ο ηθοποιός πάντα με εκπλήσσει.. Γενικά η προσπάθεια του Kenneth Branagh επικεντρώνεται στο να δώσει μια φαινομενικά άψογη-στυλιστικά- ταινία με αποτέλεσμα να χάνει σε ανάπτυξη προσωπικοτήτων Εννοείται ότι συστήνω να δείτε την ταινία του 1972. Όσο για την ταινία του 2007... θα είμαι επιφυλακτική. Σίγουρα είναι αρκετά καλή ταινία αλλά εμφανώς υποδεέστερη της αρχικής Αυτά.

2 σχόλια:

neoinileias είπε...

χρήσιμες πληροφορίες

Lela είπε...

Ευχαριστώ!Αν θέλετε γνώμη και για κάποια άλλη ταινία να βοηθήσω...