Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2008

Δηλαδή το ροζ είναι ψευδαίσθηση?


Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο στο http://www.null-hypothesis.co.uk/science/strange-but-true/colour_spectrum_magenta_complimentary_bizarre και σε μέσες άκρες εξηγούσε το γεγονός ότι ενώ το ροζ χρώμα δεν ανήκει το φάσμα του λευκού φωτός εμείς μπορούμε και το "βλέπουμε" σαν χρώμα.
όπως όλοι γνωρίζουμε από τη φυσική το φάσμα του φωτός που αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος οφθαλμός ανήκει στην κατηγορία των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με μήκος 300-700 nm περιπου. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα με μήκος κύματος 700nm στο μάτι μας φαίνονται σαν κόκκινα ενώ αυτά με μήκος κύματος 300nm φαίνονται ως μοβ. εάν στον αμφιβληστροειδή μας φτάσουν δύο ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαφορετικού μήκους ο εγκέφαλος ερμηνεύει το ερέθισμα ως το μέσο όρο τους (χοντρικά... πολύ χοντρικά..) πχ αν ένα κόκκινο και ένα πράσινο φως (μιλάμε για "καθαρό" φως μίας και μόνο συχνότητας, όχι τα τεχνητά χρωματιστά φώτα) πέσουν στο μάτι μας ο εγκέφαλος θα ερμηνεύσει/οπτικοποιήσει το ερέθισμα ως .... κίτρινο!
Τι συμβαίνει όμως όταν στο μάτι φτάνουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που ανήκουν στην ερυθρή και στην ιώδη ακτινοβολία, τα δύο άκρα του φάσματος δηλαδή? εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Αντί ο εγκέφαλος να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα ως το μέσο όρο των ακτινοβολιών, δηλαδή το πράσινο, προτιμά να δημιουργήσει ένα καινούργιο χρώμα, μια ψευδαίσθηση μεταξύ των δύο χρωμάτων... Δηλαδή το ροζ!
Αυτά και άλλα πολλά στο εν λόγω άρθρο!
Κάτι σχετικό άκουσα και στην εκπομπή της Ετ3 "το σύμπαν που αγάπησα" στην οποία ο παρουσιαστής έλεγε ότι η αντίληψη του κόσμου όπως των γνωρίζουμε οφείλεται στο γεγονός ότι οι αισθήσεις μας δεν είναι τέλειες. Συγκεκριμένα για την όραση, αν μπορούσε το ανθρώπινο μάτι να επεξεργαστεί όλες τις ακτινοβολίες που δέχεται θα βλέπαμε μόνο μία εκτυφλωτική ακτινοβολία....
Η ομορφιά και η ποικιλομορφία του κόσμου επομένως οφείλεται στην "ατέλεια" μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: