Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Η αγάπη

Δεν είμαι θεούσα ούτε της εκκλησίας αλλά ακόμα και άθεος να σαι δεν είναι δυνατό να μείνεις αδιάφορος από την τόσο πετυχημένη περιγραφή της έννοιας της αγάπης από τον Απόστολο Παύλο(τον οποίο επίσης δεν πολυσυμπαθω, δε θα λεγα ότι ειναι από τις αγαπημένες μου μορφές της Εκκλησίας). Την ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπης, χωρίς εγωισμούς πείσματα και κτητικότητα, χωρίς γκρίνιες υστερίες και ανάγκη για επιβεβαίωση. Την αγάπη της προσφοράς της κατανόησης και της αλληλεγγύης..

Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμι. και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι. Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία. πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.

(Απ. Παύλου Α' Κορ.ιγ΄)

Aκόμα κι αν ήξερα να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων μα και των αγγέλων, χωρίς όμως να έχω αγάπη, θα είχα γίνει χαλκός που βγάζει σκέτους ήχους ή τύμπανο που δημιουργεί μόνο φασαρία. Kι αν είχα το χάρισμα της προφητείας και κατανοούσα όλα τα μυστήρια και κατείχα όλη τη γνώση, κι αν είχα όλη την πίστη, έτσι που να μετατοπίζω βουνά, χωρίς όμως να έχω αγάπη, θα ήμουν ένα τίποτε. Kι αν ακόμα εδινα όλα τα υπάρχοντά μου για να ταίσω τους πεινασμένους, κι αν παρέδιδα το σώμα μου να καεί στη φωτιά, χωρίς όμως να έχω αγάπη, δε θα με είχε ωφελήσει σε τίποτε. H αγάπη μακροθυμεί, επιζητάει το καλό. H αγάπη δε φθονεί. H αγάπη δεν καυχέται, δεν αλαζονεύεται, δε φέρεται άπρεπα, δεν κυνηγάει το δικό της συμφέρον, δεν κυριεύεται από θυμό, δεν κρατά λογαριασμό για το κακό που της κάνουν, δε χαίρεται για την αδικία, αλλά μετέχει στη χαρά για την επικράτηση της αλήθειας. Όλα τα καλύπτει, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.
H αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει.5 σχόλια:

ΑΜΕΛΟΔΗΜΗΤΡΑ είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση. Όυτε εγώ είμαι πολύ της εκκλησίας (έτσι όπως την έχουν καταντήσει) αλλά δε μπορώ να μη συγκινηθώ με τα σπουδαία λόγια του Απ. Παύλου.

Μακάρι η αγάπη να κυβερνούσε τη ζωή όλων μας. Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.

ΑΜΕΛΟΔΗΜΗΤΡΑ είπε...

Η μουσική στο χώρο σου είναι εξαιρετική! Πολύ καλές επιλογές

Lela είπε...

ευχαριστω πολυ για τα καλα σου σχόλια!Νομίζω ότι με τα γεγομότα των τελευταιων μηνων το μηνυμα αυτό ειναι το πλεον επίκαιρο...

e-ioannis είπε...

Η μεγαλυτερη δυναμη στον κοσμο
ειναι η
ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΑΓΑΠΗ !
εχω τελειωσει σχολη φωτομοντελων
(θεολογικη)και ξερω !!!

Ανώνυμος είπε...

SWSTIIIIII!!!!ALLA DISTIXWS MONO STI THEWRIA ....