Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Η δεξαμενή και το σταθερο άθροισμα

Ο κόσμος των σχέσεων είναι δύσκολος και αποτελεί μυστήριο ακόμη για τους περισσότερους από εμάς. Η εμπειρία μου τόσο από τη δικές μου σχέσεις όσο και από φίλων και γνωστών με έκανε να αναπτύξω δύο θεωρίες οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται:

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

Τα εύσημα αυτής της θεωρίας ανήκουν σε άλλο άτομο, από αυτόν την άκουσα και την τελειοποίησα....Φανταστείτε ότι καθένας από εμάς κολυμπάει σε μια δεξαμενή με τους ομοίους του. Τι εννοώ ομοίους? Ανθρώπους που πάνω κάτω έχουν το ίδιο επίπεδο ομορφιάς, τα ίδια προσόντα και τις ίδιες προοπτικές για να κάνουν μια σχέση. Υπάρχουν πολλές δεξαμενές. Αυτές με τους όμορφους πετυχημένους, πλούσιους ,με μόρφωση και προσωπικότητα, οι οποίες είναι σχεδόν ακατοίκητες, αυτές με του ενδιαφέροντες εμφανίσιμους ανθρώπους, αυτές με τους μέτριους σε εμφάνιση αλλά εξαιρετική προσωπικότητα, αυτές με τους λιγότερο όμορφους και πετυχημένους κοκ... Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία μου καθένας από εμάς ανήκει σε μια δεξαμενή. (Σε ποια θα μου πείτε..? ε έχουμε αυτογνωσία οι περισσότεροι και κακά τα ψέματα ξέρουμε που "κολυμπάμε")
Ο καθένας από εμάς έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει μια σχέση όταν ψαρέψει κάποιον που ανήκει σε δεξαμενή ίδια ή και "χαμηλότερη σε κατάταξη άρα και πιο πυκνοκατοικημένη" από αυτή που ανήκει. Ναι ναι το ξέρω ότι είναι υποτιμητικό να μιλάω για τους ανθρώπους σαν αντικείμενα αλλά η απλοποίηση είναι για χάριν ταχύτητας. Σε κάθε περίπτωση που βλέπουμε έναν πολύ όμορφο και πετυχημένο άντρα με μια άσχημη γυναίκα και τούμπαλιν παίζει το ενδεχόμενο ο πρώτος πάνω στην απόγνωση ή την ανασφάλεια του να ψάρεψε κάτι από πολύ χαμηλά ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες απόρριψης ή δεν έχει ιδέα σε ποια δεξαμενή κολυμπάει η αυτό που οι περισσότεροι δεν βλέπουμε:
Συνήθως η κατάταξη σε δεξαμενές γίνεται με τα "τυπικά" και "αυταπόδεικτα" προσόντα όπως η ομορφιά, τα χρήματα, το κοινωνικό status , το επάγγελμα, το ντύσιμο κτλ... Κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να αξιολογήσει τα δευτερεύοντα και εξίσου σημαντικά προσόντα που μπορεί κάποιος να έχει όπως ουσιαστική καλλιέργεια, καλές επιδόσεις στο σεξ, κατανόηση και ευγενικούς τρόπους συμπεριφοράς κτλ. Αυτά τα προσόντα είναι που καμιά φορά δικαιολογούν τις παράδοξες για τους άλλους επιλογές μας ερωτικών συντρόφων. Εδώ λοιπόν το κενό της θεωρίας της δεξαμενής έρχεται να καλύψει:

ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ

 Καθε ένας από εμάς επιλέγει ερωτικό συντροφο με άθροισμα προσόντων παρόμοιο με το δικό του.
Το άθροισμα αυτό απαρτίζεται από τα προσόντα που διαθέτουμε, μας αρέσουν και αναζητάμε στους άλλους, όπως εξωτερική εμφάνιση, μόρφωση χρήματα κτλ. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι ίδια και σταθερά για τον καθένα μας αλλά μεταβάλλονται. πχ εγώ δε διαθέτω ένα όμορφο γυμνασμένο σώμα και ούτε το επιζητώ από το σύντροφό μου, ένα όμορφο κορμί με αφηνει σχετικά αδιάφορη εν αντιθέσει με ένα ζεστό βλέμμα ή ένα ωραίο άρωμα . Όχι ότι θα απορρίψω έναν καλογυμνασμένο άντρα, απλά δεν είναι στις προτεραιότητες μου. Από το άθροισμα αφαιρείται καθετί μας εκνευρίζει στον άλλο. Πχ το να διαβάζει φανατικά  Paolo Coehlo (προσωπική μου παραξενιά...), η να ακούει r'n b' , ή να μην έχει παιδεία. Πάλι το τι εκνευρίζει τον καθένα από εμάς είναι τόσο διαφορετικό και ξεχωριστό και δυστυχώς απροσδιόριστο μέχρι να αντικρίσουμε το αντικείμενο του πόθου μας... Εκείνη τη στιγμή αυτόματα, σχεδόν αντανακλαστικά ,γίνεται η πρόσθεση στο κεφάλι μας και το μεγαλοπρεπές άθροισμα αντηχεί "Perfect Match!" Δυστυχώς καμιά φορά το παγερά αδιάφορο βλέμμα του άλλου σημαίνει ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στο δικό του επιθυμητό άθροισμα...κοκ! Το ίδιο άτομο για έναν είναι ο σύντροφος των ονείρων του και για τον άλλο τελείως αντιερωτικος...

Το κείμενο είναι καθαρά χιουμοριστικό αν και έχει κάποια δόση αλήθειας. Όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε ο έρωτας είναι παιχνίδι, αγώνας δρόμου και παζάρι ταυτόχρονα. Κανείς δε συμβιβάζεται, κανείς δε πουλιέται για λιγότερο από όσο πιστεύει ότι αξίζει και δεν είναι διατεθειμένος να πάρει κάτι που πραγματικά δεν του αρέσει.... Ακόμα και αν κάνει κάτι από τα παραπάνω με τον καιρό το μετανιώνει. Η ευκαιρίες είναι εκεί και πρέπει να τις κυνηγήσεις γιατί στη δεξαμενή κολυμπούν πολλά ψάρια μαζί σου....Δεν υπάρχουν σχόλια: